Siirry pääsisältöön

Kohti Suomen perheystävällisintä kuntaa!

 

Olen perheenäitinä päässyt jo tovin katsomaan kotikuntaani Kontiolahtea lapsiperheen silmin. Muutimme perheeni kanssa Joensuusta Kontiolahteen syksyllä 2018, yksi päätökseemme vahvasti vaikuttanut tekijä oli Kontiolahden maine perherakkaana kuntana ja kattavat harrastusmahdollisuudet kunnan sisällä. Vertaan usein kokemuksiani entisen ja nykyisen kotikuntani välillä. Kontiolahdella kunta on ottanut ison vastuun perheiden hyvinvoinnista ja se näkyy muun muassa avoimen varhaiskasvatuksen toiminnassa, subjektiivisessa päivähoidossa sekä lapsiperheille suunnatuissa tukipalveluissa. Joensuu puolestaan on hoitanut perheiden hyvinvointia yhdessä järjestöjen kanssa, toki tätä tekee myös Kontiolahden kunta mutta kunnan rooli on merkittävämpi palveluiden käyttäjän näkökulmasta.

 Näen että työ perheiden hyvinvoinnin eteen on kunnassamme hyvällä vauhdilla mutta tehtävää vielä on. Olin pari vuotta sitten mukana Keskustanuorten perhepoliittisen ohjelmatyön tekemisessä ja sen aikana pääsin todella hyvin pohtimaan millaisia palveluita tulevaisuuden perheet tarvitsevat. Toisin kuin keskustanuorten ohjelmassa haluan että kuntamme pyrkii pitkällä aikavälillä maksuttomaan varhaiskasvatukseen ja samaan aikaan ottaa käyttöön kotihoidon kuntalisän. Uskon että näillä toimilla luomme perheille aidon mahdollisuuden päättää siitä kuinka he haluavat lapsensa kasvattaa. Näen myös että tarjoamalla tukea perheille tällä muotoa vähennämme kunnassamme lapsiperheköyhyyttä ja samalla lisäämme perheiden hyvinvointia ja innostamme kuntalaisia perheellistymään.

Kuntamme voisi tulevaisuudessa tukea enemmän uuden vauvan saavia perheitä ja vanhempia, haluaisin että tulevalla kaudella selvitämme vauvarahan mahdollisuutta tai sen korvaavaa palveluseteliä, jolla perheet voisivat saada vauvanhoitoapua tai paikallisia tuotteita. Pienten lasten perheille olisi myös hyvä tarjota keskustelu apua ja kertoa kunnan tarjoamista palveluista lapsiperheille. 

Kontiolahden tulee mielestäni tulevaisuudessa tarjota kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen, tälläistä toimintaa on jo käsittääkseni tarjottu ja sitä tulee tarjota kattavammin ottamalla mukaan harrastusyhdistykset joiden kanssa voidaan taata lapsille ja nuorille juuri se mielekäs harrastus jonka parissa voisi aikaa viettää. Keskustanuoret perhepoliittisessa ohjelmassaan visioivat lastentarvikepankista kirjastojen yhteyteen ja haluaisin ajatella jos tälläista palvelua joskus tuotettaisiin sen kautta voisi myös lainata urheilu ja muita harrastusvälineitä jolloin lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus kokeilla harrastuksia ennen kuin vanhemmat joutuvat ostamaan kalliita harrastusvälineitä. 

Haluaisin että Kontiolahti testaisi käytännössä edellämainittua lastentarvike-/harrastepankkia. Uskon että monet perheet ottaisivat ilolla vastaan uuden palvelun jonka avulla he voisivat lainata lyhytaikaisesti vaikkapa turvaistuinta, matkasänkyä tai vaikka lasten kantorinkkaa. Vastaavaa lainaus/vuokraustoimintaa tiedän usean järjestön tekevän Joensuun puolella ja uskon että Kontiolahdella kunnan tuottamana toiminta voisi olla menestys.

Kontiolahdella on todella mainiota avoimen varhaiskasvatuksen toimintaa, olemme poikieni kanssa punaposken perheille suunnatun kerhon vakkari kävijöitä ja toivoisin tulevaisuudessa että kunta voisi tulevaisuudessa järjestää toimintaa laajemmin, niin että toimintaa olisi useammalla kylällä vaikka vuoroviikoin. Toimintaa voisi järjestää myös kesäisin jolloin lapset ja vanhemmat voivat olla pitkiäkin pätkiä yhdessä kotona. Avoimia kerhoja voisi järjestää myös iltapäivällä ja toimintaa voisi tehdä myös kunnan leikkipuistoissa.

Kunnan leikkipuistojen toimintaa tulisi myös kehittää. Meidän lähi alueella (Lehmolan) sijaistsevat leikkipuistot kaipaisivat päivitystä ja uskon että näin taitaa olla muuallakin kunnan alueella. Toivoisin myös että saisimme talveksi leikkipuistoihin eloa, nyt leikkipuitot ovat puolet vuodesta käyttämättä. Talvella leikkipuistojen yhteyteen voisi tehdä pieniä hiihtolatuja, pulkkamäkiä tai vähintäänkin kunta voisi aurata kulkureitit leikkipaikoille.

Viimeisimpänä kehitysideana kunnallemme toivoisin selkeämpiä päiväkotien nimiä. Kontiolahden päiväkodit on nimetty mukavasti mutta niiden nimet eivät anna mitään tietoa missä päin päiväkoti sijaitsee mikä vaikeuttaa etenkin lapsen päiväkotipaikan hakemista ja varahoitoon vientiä. Lisäämällä päiväkotien söpöihin nimiin sijainnin pääsisimme eroon tästä ongelmasta.

Näillä tavoin mie koen että me tehdään Kontiolahdesta Suomen perheystävällisin kunta!


Susanna Turunen

Kuntavaaliehdokas, Kontiolahti


tutustu Keskustanuorten perhepoliittiseen ohjelmaan osoitteessa:

https://keskustanuoret.fi/app/uploads/2020/06/perhepoliittinen_ohjelma_1.pdf

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten löytää oma paikka vaikuttaa..

Olen viime vuodet tehnyt itsetutkiskelua ja pohtinut asemaani politiikan teossa ja mitkä ovat omat mahdollisuuteni pärjätä vaaleissa tai muissa paikoissa. Innostuin jokseenkin kirjoittamaan tämän tekstin kun luin useiden henkilöiden tarinoita vaikuttaja ja poliitikko uran takaa. En lähde romaania aiheesta kirjoittamaan joskin tekstistä tuli kohtalaisen pitkä mutta haluan jakaa omaa tarinaa ja ajatuksia jotta ehkä joku toinenkin voi yhtyä ajatuksiin ja mahdollisesti innostua vaikuttamisesta. Toivon että voin osaltani lisätä ymmärrystä siitä että vaikuttamistyötä voi tehdä vaikka ei olisikaan se keskeisin politiikko iltalehden sivuilla tai se äänekkäin houhottaja kunnanvaltuustossa, on vain löydettävä ne omat tavat vaikuttaa. Uskon vahvasti että kaikenlaiselle vaikuttamistyölle on nyt ja tulevaisuudessa tilaa. Mutta itse asiaan.. olen huomannut omaavani niin sanottuja introverttisiä piirteitä. Olen kotoisin niin sanotusti keskeltä korpea, kotipaikkani sijaitsee Tuupovaarassa ja lähin naa

Miksi minä olen ehdolla kuntavaaleissa!

Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa mitkä tekijät saivat juuri minut lähtemään ehdolle kevään kuntavaaleissa Kontiolahdella, viralliset vaaliteemani julkaisen blogin puolella ja sosiaalisessa mediassa myöhemmin. Kuntavaalien vaalipäivä lähestyy ja vaalit näillä näkymin pidetään huhtikuun 18. päivä. Ei voi todeta muuta kuin että aika on mennyt vauhdilla. Noin vuosi sitten kirjoitin suostumukseni ehdokkaaksi, syy miksi päätin lähteä oli selvä muutimme perheen kanssa Kontiolahdelle lokakuussa 2018 ja heti muuton jälkeen koko Kontiolahti tuntui omalta ja juuri minulle sopivalta kunnalta. Halusin varmistaa, että ne palvelut jotka itselle tuntuivat jo kättelyssä tärkeiltä säilyisivät ja kehittyisivät ajan mukana palvelemaan muitakin Kontiolahden asukkaita.  Alkuun en tiennyt paljoakaan tästä rakkaasta kunnasta mutta jo varhain huomasin aidon välittämisen kaikkia kunnan asukkaita kohtaan. Lähistöllämme asuu paljon eläkeläisiä ja he kehuivat kuinka kunnassa on paljon tekemistä ettei tarvit